پرسش و پاسخ

پرسش و پاسخ


آیا سقف نیازیت مورد تایید سازمان نظام مهندسی ها می باشد ؟

بله ، این تیرچه ها کاملا مورد تایید سازمان نظام مهندسی ساختمان اکثر استان ها می باشد به حدی که "معرفی محصولات نیازیت" در دوره های متفاوت نشریه پیام نظام مهندسی استان تهران معرفی و تبلیغ شده است.

 

آیا واقعاً سقف نیازیت از لحاظ قیمت نسبت به سایر سقف ها ارزان تر و سبک تر می باشد ؟

به دلایل 1- حذف بتن جان تیرچه 2- حذف تیر و ستون های میانی به علت قابلیت اجرای تیرچه های نیازیت تا دهانه های بالا 3- عدم استفاده از تیرچه های دوبل در دهانه های بالا 4-افزایش آکس تیرچه ها در دهانه های بالا 5-عدم وجود میلگردهای ممان منفی در سقف ، می توان صراحتا اعلام کرد که سیستم نیازیت از لحاظ اقتصادی و وزنی کاملا مقرون به صرفه تر از سایر سیستم های موجود باشد.

 

فاصله آکس تیرچه های نیازیت معمولا چه مقدار می باشد ؟

فاصله ی آکس تیرچه ها بسته به نوع کاربری و میانگین دهانه ها از 50 تا 75 سانتیمتر قابل تغییر می باشد . برای بار زنده 200 تا دهانه 9 متر را می توان آکس 70 نیز درنظر گرفت .

نکته قابل توجه : تیرچه های نیازیت به صورت دوبل استفاده نمی شود و فقط فاصله آکس ها از 50 تا 75 سانتیمتر متغیر می باشد .

 

ضخامت بتن رویه در سقف چه مقدار می باشد ؟

در سیستم سقف نیازیت در هانه های پایین 5 سانتیمتر و در دهانه های بالا 6 سانتیمتر در نظر گرفته می شود . در سیستم عرشه نیازیت و نیازیت کامپوزیت 8 سانتیمتر در نظر گرفته می شود .

 

با وجود حذف بتن ، سقف از لحاظ تحمل نیرو و درهنگام زلزله چگونه عمل می کند ؟

در سیستم نیازیت علاوه بر آنکه وزن نهایی سقف بسیار سبک تر از سایر سیستم ها عمل می کند در هنگام وقوع زلزله حالت ارتجاعی داشته و سقف در مقابل زلزله بهتر عمل می نماید .

 

ارتفاع تیرچه چه مقدار می باشد ؟

نسبت به ضخامت سقف در نقشه های معماری در دهانه های معمول از 20 تا 35 سانتیمتر تنظیم می گردد . (L/27)

 

خاصیت ضد زنگ در تیرچه نیازیت چیست ؟

در قسمت هایی که با بتن درگیر نمی باشد پوشش ضد زنگ دارد که مانع از خوردگی و زنگ زدگی شده و سبب طولانی تر شدن عمر مفید ساختمان خواهد شد . در قسمت هایی که یال فوقانی با بتن درگیری دارد نیازی به ضدزنگ ندارد .

 

آرایش میلگرد های حرارتی در سقف نیازیت چگونه است ؟

در جهت عمود تیرچه و حداقل 6@30cm Ø باید اجرا گردد .

 

به چه علت در سقف نیازیت نیاز به میلگرد ممان منفی نداریم ؟

به علت طراحی دو سر مفصلی و عدم اتصال یال بالا به پل ها در اسکلت فلزی و همچنین به علت استفاده از برشگیر دو سر تیر در اسکلت بتنی ، نیاز به میلگرد های ممان منفی نمی باشد .

 

آیا استفاده از میلگرد ساده بدون آج (A1) در تیرچه نیازیت مجاز است ؟

میلگرد ساده بدون آج (A1) از نظر ریالی مقداری گران تر ولی از نقطه نظر جوش پذیری بهتر از آجدار می باشد و از نظر مقاومت کششی کمی ضعیف تر از(A2)  می باشد . (قابل توجه در محاسبات)

 

خاصیت ریب ها (ژوئن) چیست ؟ آیا حتما لازم می باشد ؟

به طور کلی ریب یا ژوئن یا کلاف عرضی به دلیل ایجاد اتکای جانبی در تیرچه و منقطع کردن نوسانات سینوسی باعث پایین آمدن ارتعاش سقف و همچنین کمک بر صلبیت سقف می باشد.

که شامل یک میلگرد به قطر حداقل 12 میلیمتر در قسمت تحتانی و یک میلگرد به قطر حداقل 12 میلیمتر در قسمت فوقانی استفاده می شود . در دهانه تا 3 متر بدون ریب ، دهانه  3 تا 5/5 متر یک ردیف ، دهانه بیش از 5/5 متر دو ردیف کلاف عرضی استفاده می شود .

 

اثر رد تیرچه که بعضی از سقف ها مشاهده می شود آیا در نیازیت هم وجود دارد ؟

رد تیرچه اصولا به علت: 1- وجود قوس ها در میلگرد های میانی 2-عدم علملکرد مناسب تیرچه در ناحیه نشیمن و در هنگام بارگذاری 3- بوجود آمدن خیز در تیرچه با مرور زمان بوجود می آید .
ولی در سقف نیازیت به علت طراحی خاص و نحوه آرایش و اتصالات مناسب میلگردها و مقاطع به یکدیگر و عملکرد بهینه در نشیمن ها افت تیرچه خیلی کمتر از میزان استاندارد بوده و به همین علت رد تيرچه به وجود نمی آید

 

مساله ی آتش در سیستم نیازیت به چه صورت عمل می کند ؟

به همان طریقی که حفاظت اسکلت های فلزی در مقابل آتش ایمن می گردد . لذا خرپای نیازیت بخشی از اسکلت فلزی بوده و به همان صورت عمل می کند

 

آیا استفاده از بلوک پلی استایرن (یونولیت) بین تیرچه ها منطقی می باشد ؟

با توجه به کند سوز بودن آنها اگر با دانسیته (فشردگی) مناسب استفاده گردد خوب است . عدم توجه به فشردگی می تواند در لایه گچ و خاک یا سفید کاری (گچ پرداختی) ایجاد ترک در جهت های  مختلف را ایجاد نماید و  یونولیت با دانسیته پایین به مرور در سقف اکسیده و پوک می گردد .

اخیرا بعضی استانها استفاده از آنها را در سقف توسط نظام مهندسی قدغن شده و مضافاً به اینکه مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن علاوه بر مشخص کردن دانسیته یونولیت استفاده از سقف کاذب در زیر سقف را الزامی نموده است .

 

مدل کردن سیستم سقف نیازیت در برنامه های محاسبات سازه ای ETABS به چه صورت میباشد ؟

مدل کردن سقف نیازیت همانند سایر تیرچه های فلزی بوده ، با این تفاوت که مقدار  DL=320kg/m میتوان درنظر گرفت .

 

آیا جوش الکترود در سیستم های open web stell joist مجاز میباشد ؟

بله مجاز می باشد . حتی در آیین نامه SJI100 - 2015 استاندارد ملی آمریکا (سال 2015میلادی) که مخصوص تیرچه های فلزی باجان باز و عدم بتن ریزی در جان تیرچه می باشد صراحتا آن را اعلام کرده و حتی نوع الکترود های مصرفی را در آن ذکر نموده است.

بند 3.3.1 Welding Electrodes

 

آیا جوش Co2 در تیرچه ها مجاز میباشد ؟ معایب و مزایای آن چیست ؟

در خصوص تیرچه بلوک و تیرچه هایی که نمره میلگرد آن ها از 8  میلیمتر کمتر می باشد ملزم به رعایت جوش Co2 می باشند . همچنین جوش  Co2 باید در محیط کاملا بسته انجام گردد ، در غیر اینصورت با وزش باد عملا جوشکاری بدرستی انجام نشده و عملکرد جوش در مقابل نیروهای کششی و فشاری به درستی عمل نمیکند .

 

در سیستم سقف نیازیت مساله صلبیت به چه صورت می باشد ؟

صلبیت سقف در مبحث 10 مقررات ملی ساختمان (مطابق بند 10-2-8-3-1 و بند 10-2-8-3-3) در تیرهای کامپوزیت و در استاندارد 12977 برای سایر تیرچه های فلزی تعریف شده می باشد . لذا نیازی به محاسبات مجدد ندارد . 

 

تفاوت قیمتی محصولات نیازیت (عرشه نیازیت ، نیازیت کامپوزیت ، سقف نیازیت) به چه صورت می باشد ؟

تیرچه های خرپایی نیازیت در انواع محصولات تفاوت عمده ای نداشته و تفاوت عمده آنها در بلوک مصرفی و نوع قالب بندی می باشد .

در سقف نیازیت=استفاده از بلوک پلی استایرن(یونولیت)  ،  در عرشه نیازیت=ورق گالوانیزه 0.3 میلیمتر  ،  در نیازیت کامپوزیت=قالب بندی چوبی

 

قیمت خرپاهای نیازیت بر اساس متر طول می باشد یا کیلویی ؟

قیمت خرپای نیازیت را میتوان بر حسب (مترمربع - قیمت کامل سقف -  مترطول) ارائه داد .

مشکلات ارائه قیمت بر حسب کیلوگرم  :

الف: کارفرما نمی داند که وزن هر تیرچه چند کیلو می باشد. در صورت پاسخ به اولین سوال و ارائه قیمت بازای هر کیلو سوالات بعدی را خواهیم داشت که: 1- هر مترطول تیرچه چند کیلو؟  2- هر دهانه چند متر تیرچه؟  3- هر سقف چند مترمربع؟  4- قیمت تیرچه برای هر مترمربع سقف؟

در حقیقت کارفرما با این سوالات میخواهد بداند که برای پوشش هر مترمربع سقف ساختمانش چقدر باید هزینه بکند؟ پس نیازی به جواب دادن به تک تک سوالات نبوده و تفهیم نیاز کارفرما به وی کافی خواهد بود.

ب: در صورتیکه تولیدکننده جنس خود را به صورت کیلویی به کارفرما بفروشد برای سود بیشتر می تواند از فولاد نامرغوب مثل فولاد پرسی، نرمال (برش خورده) یا پرتی استفاده نماید (که در بازار با قیمت کمتری فروخته می شوند.) و ضمنا برای افزایش مقاومت تیرچه مقدار مصالح مصرفی و وزن تیرچه را افزایش دهند. در هر صورت کارفرما ملزم به پرداخت هزینه تیرچه طبق قبض باسکول میباشد. باری که حتی ممکن است تا 25% سنگینتر از وزن لازم بار واقعی باشد.

 

زمان تحویل محصولات نیازیت چند روزه میباشد ؟

گروه صنعتی نیازیت سقف قابلیت تولید بیش از 5000 مترمربع سقف را در روز دارا می باشد . که با توجه به تعداد بسیار زیاد پروژه ها و سفارشات ممکن است زمان تحویل از 3 روز تا 1 هفته بسته به تعداد سفارشات و پروژه ها به طول بیانجامد.